Van itthon 20 db tojás. Nem igazán ehetnék belőle egy darabot sem, mivel erős intoleranciám van a tojásra, de feláldozom magam a finomság érdekében. A Frittata egy tojás alapú olasz/spanyol egytálétel, hasonló az omletthez, de itt nem kell bajlódni azzal, hogy bármit is megfordítsunk a serpenyőben. A Frittata szó szabad fordításban annyit tesz, hogy sült. A további hozzávaló tetszőlegesen lehet bármi: hús, hal, zöldség, sajt. Nyissátok ki a hűtőt, nézzétek meg mit találtok benne, és tegyétek a serpenyőbe, azt hiszem így a legegyszerűbb, aztán pedig sütésre fel!
Hozzávalók
4 db csirkemell
kockázott bacon
500g spenót (Az enyém fagyasztott volt)
6 db tojás ( Személyenként 2db tojást érdemes számolni)
3 ek görög joghurt (Ez akár el is hagyható)
1 fej fokhagyma
1/2 fej vörös hagyma
1 marék kokték paradicsom ( normál méretű paradicsom felkockázva ugyanúgy megteszi)
mozzarella sajt
A csirkemellet hosszában félbe vágom, és vékony csíkokra szeletelem. A bacont és a csirkét kevés olívaolajon elkezdem pirítani, majd ráteszem a fagyasztott spenótot is.
Az egy fej fokhagymát megpucolok, és a fél fej vöröshagymával együtt az aprítógépbe teszem.
Amikor a spenót már felenged, akkor mindent, ami a serpenyőben van (bacon, csirkemell, spenót) átszűrök. A hús és a spenót is levet enged, de a frittata könnyebben megsül, ha nincs alatta lé. Megint egy kis olajat teszek a serpenyőbe, és visszateszek mindent, a fokhagymát is ráhalmozom, és így sütöm a továbbiakban.
A paradicsomot már csak akkor tetteszem bele, amikor minden más készen közeli állapotban van. A paradicsom gyorsan megsül, nem érdemes az elején beletenni.
A tojásokat és a 3 ek. görög joghurtot összekeverem, és, amikor már a csirkemell és a spenót is megsült, beleöntöm a serpenyőbe. Egy kicsit megmozgatom a serpenyőt, hogy mindenhova jusson a tojásból.
Csak akkor teszem rá a sajtot a tetejére, amikor a tojás már nagyjából 3 perce sül a serpenyőben.
A
sütőt 200Co- ra állítom. A rácsot középre teszem, hogy ne legyen túl
közel a serpenyő a sütő tetejéhez.
Tipp
*Ha
nem vagy benne biztos, hogy a serpenyőd fogója tűzálló-e, akkor tekerd be
alufóliával, és így meg tudod védeni.*
Nagyjából
15-20 percig sütöm a tojást, amíg a teteje szépen meg nem szilárdul, és a sajt
rá nem pirul.
Ezután
már csak a szeletelés van hátra. Nagyon finom és laktató ételt, tökéletes
ebédre és vacsorára is, de más hozzávalókkal reggelire is megállja a helyét.
@Eszter